< Tilbage til oversigten

01 jul 2013

Brasilianerne demonstrerer

...og regeringen reagerer

På baggrund af massemediernes til tider ensidige dækning af de seneste ugers demonstrationer i Brasilien bringer Exact Invest her en opdatering og en kommentar på demonstrationernes karakter.

Den første større demonstration i Brasilien blev holdt d. 6. juni og var en protest mod en forhøjelse af billetprisen på bus- og metrobilletter i São Paulo. I den følgende uge voksede protesterne og det førte d. 13. juni til sammenstød mellem demonstranter og politi, som siden er blevet kritiseret for sin hårdhændede reaktion. Sammenstødet førte til øget mediebevågenhed også internationalt, og den mulighed greb flere protestanter til at vise deres utilfredshed - også i andre af landets største byer. Demonstrationerne savner ofte ledere og sammenhæng, idet de spænder vidt fra homoseksuelles rettigheder og et dårligt uddannelse- og sundhedssystem til protester mod korruption og brugen af offentlige midler og store investeringer i VM og OL. De organiseres via de sociale medier og har via Facebook og Twitter hurtigt kunne samle store folkemængder. Da protesterne toppede d. 20. juni vurderedes det, at en million mennesker på tværs af Brasilien var på gaden. 

Sp -940-protests 680300

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, talte mandag d. 24. juni til befolkningen, som følge af urolighederne, og annoncerede forbedringer på fem punkter. Helt konkret lovede Dilma, at

  • forbedre økonomien og reducere leveomkostningerne (dvs. sikre økonomisk stabilitet og begrænse inflationen i et forsøg på at forbedre den finanspolitiske ansvarlighed).
  • investere flere penge i uddannelse (100 % af olie royalties)
  • ansætte udenlandske læger til at arbejde i fjerntliggende og underudviklede områder
  • nedsætte et særligt udvalg, som vil gennemgå Brasiliens love og sikre, at reformer rent faktisk klarer den "fra papir til praksis".
  • investere mere end BRL 25 milliarder i byernes mobilitetsprojekter til forbedring af den offentlige transport.

 Dilma 680300

Exact Invest opfatter demonstrationerne og regeringens tiltag som et led i den demokratiske proces i Brasilien, og ser protesterne som et signal om, at selvom Brasilien har taget store skridt de sidste 10-15 år, er der fortsat brug for at reformere landet på flere områder. Den daglige drift på tværs af projekterne er og har ikke været påvirket af demonstrationerne. 

 

Videopræsentation


Se det brasilianske marked fra vores perspektiv

Læs mere her