< Tilbage til oversigten

03 jun 2014

Colombianerne vælger fred og Santos

Genvalg til siddende præsident Jose Santos

Jose Manuel Santos blev søndag d. 15 juni genvalgt til sin anden fireårige periode som præsident for Colombia. Santos sikrede sig med 51 % af stemmerne sejren i anden valgrunde over modkandidaten Óscar Iván Zuluaga (45 %), som er støttet af tidligere præsident Álvaro Uribe. Stemmeprocenten i Colombia var 48 %.

Idet begge kandidater rent politisk ligger placeret side om side til højre for midten med lignende valgprogrammer, hvorfor begge kandidater var forventet at videreføre landets nuværende reform økonomiske og sociale politik, som har været med til at løfte landet markant i de senest 15-20 år Det afgørende spørgsmål i valgkampen blev i stedet om Colombia skulle fortsætte fredsforhandlingerne med oprørsbevægelsen FARC, eller om man skulle vende tilbage til den kompromisløse linje, som var kendsgerningen i Uribes regeringstid. Flertallet af colombianere blåstemplede dermed præsidentens holdning ved at stemme for fred og afviste samtidig den tidligere præsident Álvaro Uribes benhårde retorik.  

Ovenpå valgsejren udtalte præsident Santos:

"Dette er afslutningen på 50 års konflikt i dette land, og det er begyndelsen på et nyt Colombia"

På præsidentens agenda med FARC er der seks punkter for fredsforhandlingen, der foregår i Havanna, Cuba:

- jordreform

- politisk deltagelse af FARC

- narkotikahandel

- ofrenes rettigheder

- afvæbning af oprørerne

- implementeringen af ​​fredsaftalen

I løbet af det sidste år er man nået til enighed på de tre øverste punkter, og man mangler nu at lave en aftale om ofrenes rettigheder og afvæbning af oprørerne. Disse punkter beskrives som de vanskeligste, og er forudsætninger for at man kan begynde at tale om implementering af fredsaftalen. 

Videopræsentation


Se det brasilianske marked fra vores perspektiv

Læs mere her