< Tilbage til oversigten

08 dec 2014

Positiv BNP vækst i 3. kvartal

Omend, det er en lav positiv vækst på 0,1% ift. 2. kvartal.

Dermed træder Brasilien ud af den tekniske recession fra første halvår, dog med et lille skridt.  Væksten i 3. kvartal blev drevet af en stigning i det offentlige udgifter, og en stigning i investeringer. Stigning i det offentlige forbrug hænger sammen med, at præsidentvalget var i slutning af 3. kvartal.

Stigingen i investeringer er mere overraskende, da virksomhederne ofte holder igen under valgkampen. Men de revideret tal for 2. kvartal viser at investeringer var meget lave i 2. kvartal. Dette tyder på virksomhederne tog "forskud" på både VM og præsidentvalg i 2. kvartal, og i 3. kvartal så småt er startet med at investere igen.

Privatforbruget faldt 0.6% i 3. kvartal, hvilket matcher det vi oplevede lokalt i Fortaleza, hvilket var, at den menige Brasilianer "sad på hænderne" i 3. kvartal og afventede den økonomiske kurs, der vil blive lagt efter valget. 

Jf. den tidligere nyhed om Levy som ny finansminister og hans nye økonomiske linje, kommer de offentlige udgifter sandsynligvis ikke til at bidrage til BNP væksten de kommende kvartaler, til gengæld vil hans kurs og udnævnelse være positiv for investeringer, privatforbrug og muligvis nettoeksporten. Eksporten vil dog fremadrettede være negativt påvirket af, at råvarerpriserne har fulgt olieprisen ned de sidste to måneder. 

 

 

 

Videopræsentation


Se det brasilianske marked fra vores perspektiv

Læs mere her